Afholdte arrangementer

 

Sommerudflugten d. 30. august 2018 til Vikingemuseet Ladby

Formanden kunne i sin velkomst oplyse, at SLA havde betalt omvisninger og vi havde fået entreen gratis, så arrangementet var helt gratis for deltagerne. Tak til SLA og Vikingemuseet for det!

Et par og tredive gæster blev delt op i to hold, som under kyndig ledelse af guiderne Bjørn Pedersen og Birgit Klysner (der samtidig er en af museets brodøser) hørte om stedets historie, så vikingeskibsgraven, det nye Ladbyskib ”Ladbydragen” og selvfølgelig udstillingen med Ladbytapetet.

Den spæde start var i 1934, hvor den stedlige landmand stødte på nogle sten ved en overpløjet forhøjning. Apoteker og amatørarkæolog Poul Helweg Mikkelsen fra Odense samt en museumsassistent fra Fyns Stiftsmuseum blev inddraget, og året efter erkendte man, at der var tale om en skibsgrav. Herefter tog Nationalmuseet over, og man udgravede aftrykket af skibet og de mere end 600 genstande, hvoraf mange kan ses i udstillingen, samt 11 mindre grave. Desværre har gravrøvere fjernet både vikingen og hans udstyr, og motivet har ingen et klart svar på. I 1937 blev der støbt en betonhvælvning over fundet og belagt med jord, og på den måde blev der genopført en gravhøj, der i øvrigt er noget højere end den oprindelige.

”Ladbydragen” er en kopi af skibet i højen, bygget fra 2011 til 2016 og nu søsat. Den er 21,5 m lang, 3 m bred og vejer 3.126 kg. Næsten alt på skibet er udført med håndkraft af frivillige bådebyggere.

Ladbytapetet er inspireret af det berømte Bayeuxtapet og tager udgangspunkt dels i fundet af Ladbyskibet og dels i den nordiske mytologi og mødet mellem den gamle asatro og kristendommen. I syv historier giver det et kunstnerisk bud på Ladbyskibets historie. Det næsten 7 meter lange tapet er syet på hør med plantefarvet uld, og det har taget de 16 brodøser over 5.000 timer.

Og mens alt dette blev studeret ikke bare silede, men piskede regnen ned. Vores gæve medlemmer tog det i stiv arm, og heldigvis kunne kaffen indtages i tørvejr ved siden af dødeskibet!

Læs selv mere på www.vikingemuseetladby.dk  Se billeder fra turen på siden Galleri 2018

*************************************

Sommerudflugten 2017

Årets udflugt løb af stablen d. 24 august, hvor 48 medlemmer (da vist deltagerrekord) mødtes ved trinbrættet Lucienhøj, som er stoppested for Syd Fyenske Veteranjernbane. Herfra kørte vi til Korinth, hvor der var ½ times ophold på den nyrestaurerede Korinth Station med mulighed for at købe kaffe og is m.m. , se en lille udstilling og læse mere om jernbanen mellem Faaborg og Ringe.                                                                                                                                          

 Således forfrisket gik turen tilbage til Lucienhøj, og forsamlingen spadserede ind i Pipstorn Skov, som er skoven med Fyns tætteste koncentration af fortidsminder.

I et flot to-etagers  shelter med borde og bænke nød vi den medbragte eftermiddagskaffe, mens museumsinspektørerne Tissel Lund-Jacobsen og Nicolai Garhøj Larsen fra Øhavsmuseet Faaborg gav en engageret introduktion til stedets oldtidsminder.

På den følgende gåtur så vi eksempler på stendysser fra bondestenalderen og gravhøje fra bronzealderen, og de to inspektører fik også fortalt om tuegrave fra jernalderen og om middelalderens højryggede agre.

Og bortset fra en smule støvregn ved turens start var vejret med os i år!

Se billeder fra turen på siden Galleri 2017

Se også billeder fra 2015 og 2016 på http://www.slafyn.dk/galleri_2015/galleri-2015/ og http://www.slafyn.dk/galleri_2015/sommerudflugt-2016/

***************

 

Sommerudflugt 2016

SLA-FYNs sommertur gik i år til Torø på Fyns sydvestligste hjørne, hvor havstrømmen har lagt så meget sand til kysten, at øen nu er landfast. Vi mødtes den 20. august kl. 14 på parkerings-pladsen  ved Torøhuse Forsamlingshus (toiletter), Drejet 7, 5610 Assens. Herfra til fods på rimelige stier ca. 3 km i alt. Vi så bl. a. resterne  af Harald Plums drøm om et museum for handel og søfart, og vores guide Ingemann Jensen fortalte malende om H. Plums brug af øen til sit ekstravagante privatliv. Vi fik fortalt om hans fantastiske forretningsimperium og begivenhederne,  der førte frem til hans dramatiske livsafslutning, hvor han efter flere forsøg lykkedes at begå selvmord under omstændigheder, som har fået konspirationsteorierne til at florere siden. Øens natur bærer tydeligt præg af fordums intensive landbrug og raludvinding. Øen ejes af Københavns Lærerforening, der driver et par feriekolonier og ferielejligheder på øen.
Vejret var ikke helt med os. Vi blev meget våde under turens start, men nåede næste at blive tørre inden vi skulle hjem. En rigtig fin tur under kyndig vejledning.
Se billederne på Galleri 2016

Se også billederne fra vores sommertur til Assens 2015 Galleri 2015, hvor Ingemann Jensen også var den kyndige guide.